Garrulus glandarius: les bellotes que viaxen col glayu pela viesca

  • 17/12/2025

El glayu, Garrulus glandarius, nun ye namás una voz llamativa del monte. Nel otoño y nel iviernu consume frutos y entierra bellotes pa disponer de reserves. Parte d’eses granes pue quedar ensin recuperar y contribuir a la espansión de la viesca. El movimientu d’una ave tamién pue abrir un camín pa un árbol.

La dieta cambia a lo llargo del añu: nos meses más cálidos tienen mayor pesu los invertebraos, ente otros recursos. Ye una especie omnívora que aprovecha oportunidaes diferentes. Les rellaciones ecolóxiques nun son un papel únicu asignáu a cada animal; dependen del momentu, del llugar y de lo que hai disponible.

Nes carbayees asturianes, mirar les bellotes nel suelu invita a preguntar cómo lleguen a otros puntos del monte. Nun tola dispersión depende del vientu nin de la gravedá. Conocer el glayu ayuda a ver una viesca como una rede de movimientu y de memoria: lo que güei ye una reserva de comida pue acabar siendo parte de la siguiente xeneración d’árboles.

Más llectures n’InfoAsturies

Fonte: SEO/BirdLife.

Comparte esta noticia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies